Безплатні матеріали з відкритим доступом від планетарію та центру відвідувачів ESO Supernova

Великий обсяг безплатних матеріалів для популяризаторів астрономії виклав для вільного використання перший в світі планетарій з відкритим доступом.

ESO Supernova free 1

26 квітня 2018 р. було офіційно відкрито планетарій і центр відвідувачів ESO Supernova. Перші відвідувачі переступили поріг цієї установи за два дні потому — 28 квітня. Цей просвітницький центр відкриває відвідувачам разючі успіхи астрономії в цілому, а також наукові результати, проекти та технологічні досягнення Європейської південної обсерваторії (European Southern Observatory, ESO). Ця чарівна вечірня світлина, зроблена за кілька днів до відкриття, показує зовнішній вигляд ESO Supernova на тлі планети Венера і молодого Місяця (дві яскраві цятки над будівлею ліворуч). Фото з сайту www.eso.org.

З дня відкриття в квітні 2018 р. планетарій і центр відвідувачів ESO Supernova показали дива Всесвіту понад 55 тисячам глядачів і привернув увагу аудиторії з усього світу. Тепер велика бібліотека зображень з високою роздільною здатністю, дивовижних відеороликів, навчальних текстів і ресурсів планетарію, а також цифрова версія найсучаснішої астрономічної виставки ESO Supernova стали доступними в Інтернеті.

ESO Supernova free 2

Виставка в планетарії та центрі для відвідувачів ESO Supernova займає 2200 кв. метрів. Її організували, щоб дати відвідувачам відповіді на найцікавіші астрономічні питання. Виставка має 104 кіоски з комп’ютерними програмами-додатками, 147 стендів та 92 величезних банерів на стінах і на підлозі. Весь матеріал, створений для центру відвідувачів, випущено в рамках ліцензії Creative Commons, а тому їх можуть використовувати інші планетарії, наукові центри та музеї в усьому світі. Фото з сайту www.eso.org.

Планетарій і центр відвідувачів ESO Supernova (ESO Supernova Planetarium and Visitor Centre) — перший в світі планетарій з відкритим доступом. Одна з його місій — розробка та обмін візуальними матеріалами, текстами та матеріалами для широкого загалу і популяризаторів астрономії. Тепер, коли ESO Supernova відкрито для громадськості, експонати виставки, низка разючих планетарських програм та багато інших високоякісних матеріалів доступні онлайн для багаторазового використання за ліцензією Creative Commons 4.0. Особливим матеріалом з відкритим доступом від ESO Supernova є постійна виставка «Живий Всесвіт» (The Living Universe), присвячена темі життя у Всесвіті в широкому сенсі. Вона показує відвідувачам їх зв’язок з тим, що вивчає астрономія, приділяючи увагу місцю людини у Всесвіті, а також тому, як ми вивчаємо Всесвіт, зокрема засобами Європейської південної обсерваторії. Тексти і зображення на стендах, зображення на стінах, підлозі й сенсорних екранах — усі складові виставки площею 2200 кв. м — тепер у вільному доступі (див. перелік нижче).

ESO Supernova free 3

Центр ESO Supernova Planetarium & Visitor Centre оснащено цифровим проектором зоряного неба. Весь матеріал, створений для центру відвідувачів, випущено в рамках ліцензії Creative Commons і його можуть використовувати інші планетарії, наукові центри та музеї в усьому світі. Фото з сайту www.eso.org.

Виставкові стенди, розроблені та виготовлені компанією design und mehr, можна переглядати як веб-сторінки з HTML-вмістом, чи PDF-файли, або навіть як InDesign файли, що дає змогу адаптувати ці стенди для будь-якої мети. Їхній вміст відповідає на різні астрономічні питання на трьох рівнях розуміння: дуже коротко на рівні інформаційно-розважальному, глибше на освітньому рівні, й в легкий і простий спосіб, призначений для дітей. Кожен стенд має високу роздільну здатність, дивовижні зображення та зрозумілу графіку.

Крім стендів, новий онлайновий архів також містить понад 100 кіоск-додатків (програми), які подають інтерактивний та неінтерактивний контент з різних астрономічних тем. Як і стенди, ці програми є двомовними. Їх будуть регулярно оновлювати, щоб додати нову інформацію та показати результати останніх астрономічних досліджень. Програми працюють на будь-якому комп’ютері з доступом до Інтернету, на якому встановлено повноекранний браузер Chrome, але оптимізовані для перегляду на екрані формату 16: 9 (наприклад, 1920 × 1080 пікселів) [1].

Як ті, хто цікавиться астрономією, так і фахівці, що працюють в наукових центрах, можуть також переглядати велику базу даних, як містить високоякісні астрономічні зображення і відео з високою роздільною здатністю, дібрані для Supernova ESO. Архіви вміщують разючі астрономічні зображення, отримані телескопами по всьому світу, навчальні відео-кліпи, легку для розуміння графіку, що пояснює астрономічні явища, картини художників і приголомшливі світлини нічного неба.

Цей архів доповнює базу даних зображень і відео на головній веб-сторінці ESO. Серед відео в архіві ESO є також імерсивні кінофільми з ефектом присутності формату 360x180 градусів, які можна переглядати в окулярах віртуальної реальності (VR), зокрема Zeiss VR One, Oculus Rift, HTC Vive або Google Cardboard. Третій архів зображень і відео доступний на веб-сторінці Космічного телескопа імені Габбла, яку також підтримує ESO. Весь матеріал можна використовувати за ліцензіями Creative Commons 4.0.

На додаток до цього переліку привабливого матеріалу, ESO також дозволяє використовувати архів з музикою, що містить майже 500 безкоштовних музичних треків, створених музичними амбасадорами (представниками — Ред.) ESO, серед яких: Дженніфер Ґалатіс (Jennifer Galatis), Йохан Б. Монелл (Johan B.Monell), tonelabs, Джон Дайсон (John Dyson), STAN DART і Стів Бьюік (Steve Buick). Також доступні 3D моделі: від телескопів ESO до орбіт зір у Молочному Шляху.

ESO вже випустила дивовижні візуальні матеріали для планетаріїв і продовжує доповнювати ресурси, доступні через Інтернет. Серед матеріалу з вільним доступом — дві повнометражні програми: «З Європи до зір» (Europe to the Stars) та «Сонце, наша жива зоря» (The Sun, Our Living Star). Оскільки Supernova буде навертати нових відвідувачів, ESO й надалі розроблятиме матеріали і речі для популяризації астрономії.

Перелік контенту

 
147 повністю оформлені виставкові стенди у вигляді файлів PDF та Indesign
147 стенди у вигляді файлів HTML
104 кіоск-додатків (kiosk Apps)kiosk Apps) — працює на будь-якому ПК з браузером Chrome, підключеним до Інтернету
18500

Виставкові зображення з високою роздільною здатністю, в рамках вимог CC (ширина до 50 000 пікселів)

на supernova.eso.org

на eso.org

на spacetelescope.org

5000

Відеоролики (анімації та відеопідкасти), в рамках вимог CC (з розділенням UHD)

на supernova.eso.org

на eso.org

на spacetelescope.org

10 Відео віртуальної реальності
460 Музичний архів
13 3D-моделі
11 Сховища відкритого коду для інтерактивних додатків, розроблених HITS
26 Веб-камери формату «риб’яче око», зокрема в обсерваторіях Паранал і ALMA, для використання в планетаріях

 

Примітки

[1] Додатки випущено для поширення в режимі «як є» (as-is) і ESO, на жаль, не здійснює їх технічну підтримку. Зверніть увагу, що для першого завантаження зображення та відео потрібен якийсь час, щоб додаток помістився в кеш і почав працювати. Використовуйте найновіший браузер Chrome і запускайте його в режимі Kiosk. (google-chrome →no-first-run →touch-events = enabled → disable-infobars → disable-session-crashed-bubble → disable-tab-switcher → disable-translate → kiosk URL). Не використовуйте режим анонімного перегляду. Треба мати достатньо місця на диску. Програми доступні лише англійською та німецькою мовами.

За інф. з сайту www.eso.org

Докладніше про «Наше небо»

Це науково-популярний астрономічний інтернет-журнал для широкого загалу, створений у 2016 році. Назва «НАШЕ НЕБО» виникла у 1998 р. під час обговорення з директором Головної астрономічної обсерваторії Національної академії наук України академіком Я.С. Яцківим ідеї щодо заснування Київським республіканським планетарієм науково-популярного видання астрономічного змісту.

Упродовж 2006—2009 рр. я видавав малим накладом журнал «НАШЕ НЕБО.observer», а з 2010 р. веду блог «Ми і Всесвіт». Далі науково-популярні матеріали вміщуватиму головно на цьому сайті.

Іван Крячко

Написати електронний лист

Ви маєте змогу написати електронного листа з будь-якого питання щодо астрономії та інтернет-журналу «Наше небо»

Дякуємо за Вашу увагу до «Нашого неба»!

Please publish modules in offcanvas position.