Музика, натхненна астрономією: каталог

Каталоги корисні в астрономії. Тепер є один, присвячений музичним творам, створеним під впливом астрономії.

Catalog Music Inspired by Astronomy 1

Астрономи здавна укладають каталоги для багатьох різних речей: координати небесних об’єктів, фази Місяця, зоряні величини, сполучення планет, морфологія галактик, параметри зоряних скупчень тощо. Список дуже довгий. Тепер доступний новий вид каталогу: астрономічний музичний каталог. Давайте знайомитися з особою, яка створила цей каталог.

Ендрю Фракной (Andrew Fraknoi), випускник Гарвардського та Каліфорнійського університетів (Берклі) і донедавна завідувач кафедри астрономії в Foothill College (Футгілл коледж), добре знаний своєю діяльністю, адже подає астрономію надзвичайно доступно не тільки для своїх учнів, але й для широкого загалу. Він має багато відзнак та визнань, останнім з яких є звання «Космічний педагог 2019»: нагорода від Національного космічного клубу.

Catalog Music Inspired by Astronomy 2

Ендрю Фракной поряд з Йоганном Кеплером і Тихо Браге в Празі в 2012 році. Фото з сайту www.skyandtelescope.com.

Фракной ще в аспірантурі зрозумів, що він володіє вмінням передавати свою пристрасть до астрономії широкій аудиторії. Протягом довгої та успішної викладацької кар’єри велика частина його учнів здобувала спеціальність не пов’язану з природничими науками. Прагнучи зробити астрономію для них жвавою і доступною, Фракной став показувати зв’язки між нею і більш знайомими для учнів дисциплінами й заняттями, такими як мистецтво, поезія, філателія, мультфільми, наукова фантастика, екологія, а також музика.

Музика завжди була невід’ємною частиною життя Фракнойя. Він і його дружина — завзяті прихильники симфонічної музики, але він слухає широкий спектр жанрів, від класики до рок-н-ролу на Бродвеї і навіть більше. Тому викладаючи астрономію, Фракной цілком природно використав музичні уподобання в прагненні надихнути своїх учнів. Використовуючи широко музику в своїй багаторічній кар’єрі, Фракной зрозумів, що це може бути корисним не тільки для нього, але й для інших викладачів астрономії та дослідників. Тому він вирішив зібрати цю інформацію в одному місці.

Так було укладено каталог Фракнойя «Музика, натхненна астрономією» («Music Inspired by Astronomy»).

Каталог організовано як за астрономічною тематикою (Цікавитесь чорними дірами? Зверніться до цього розділу; Ваше уподобання — затемнення? Для них теж є розділ), так і музичними жанрами. Поточна версія каталогу налічує понад 250 найменувань творів, багато з яких мають посилання на відео в YouTube або інші джерела в Інтернеті.

Які музичні жанри представлені в каталозі? Ріжні. Проте, Фракной дуже чітко вказує на одну умову: «Я збираю тільки музику, де є серйозні наміри щодо залучення істотної і правильної астрономії, а не лише використання випадкових астрономічних фраз». Це означає, наприклад, що немає пісень, де є тільки рими «Місяць» і «Червень». Точно так само симфонічна сюїта «Планети» Густава Голста (Gustav Holst) не входять до каталогу через її астрологічну, а не астрономічну основу.

Catalog Music Inspired by Astronomy 3

Для створення цієї цікавої п’єси було використано реальні астрономічні дані. Фото з сайту www.skyandtelescope.com.

Широта та обсяг каталогу вражає. Навіть для «фанатів» музики там є сюрпризи. Серед фаворитів Фракнойя — твори, які розкривають унікальний зв’язок між астрономією та музикою. Одним з хороших прикладів є «Соната Наднова» (Supernova Sonata) Алекса Паркера (Alex Parker) та Мелісси Грейм (Melissa Graham). У цій п’єсі основою для музичних нот є 241 наднові типу Ia, які астрономи спостерігали протягом 2003—2006 рр. з допомогою Канадсько-французько-гавайського телескопа: кожна нота відповідає надновій, каліброваній по силі спалаху, відстані й часу (наднова спалахує, а потім згасає), тоді як ріжні інструменти представляють маси материнських галактик.

У каталозі є цікаві твори, що показують співпрацю між композиторами та професійними астрономами. «Коперник: наратив і кредо» («Copernicus: Narrative and Credo») Лео Сміта (Leo Smit) написано з нагоди 500-річчя від дня народження Миколи Коперника й відображає космічні погляди Фреда Хойла (Fred Hoyle), який був хорошим другом композитора. Маріо Лівіо (Mario Livio), який колись працював у Науковому інституті космічного телескопа (Space Telescope Science Institute), був радником і допомагав у створенні «Кантати Габбла» випускниці Джульярдської школи Паолі Престіні (Paola Prestini), а Фред Ватсон (Fred Watson), австралійський астроном, який народився в Англії, допомагав австралійському композитору Россу Едвардсу (Ross Edwards) в роботі над симфонією № 4 «Зоряна пісня» («Symphony No. 4 “Star Chant”»). Навіть лауреати Нобелівської премії взяли участь у музичній грі: Джордж Смут (George Smoot), лауреат Нобелівської премії 2006 року, співпрацював з Міккі Гартом (Mickey Hart), барабанщиком Grateful Dead (американський рок-гурт — Ред.), над створенням твору «Ритми Всесвіту» («Rhythms of the Universe»).

Catalog Music Inspired by Astronomy 4Фракной регулярно звертається до свого каталогу, щоб вибрати фрагмент або два для лекції чи  публічної події. Наприклад, при обговоренні меншої гравітації на Місяці, як порівняти із Землею, Фракной озвучує уривки з «Ходьби на Місяці» («Walking on the Moon»), в яких поліція порівнює, яким легким можна відчути себе на Місяці. Іншу популярну серію лекцій «Айнштайн для поетів» («Einstein for Poets»), в якій Фракной пояснює наукові теорії та ідеї Айнштайна, не вдаючись до будь-якої математики, він починає з твору «Айнштайн на пляжі» («Einstein on the Beach») — опери Філіпа Гласса (Philip Glass).

Марс викликав велике захоплення, коли в 1901 році Раймон Тейлор (Raymond Taylor) написав, а Едуард Тейлор Полл (Edward Taylor Paull) виконав його аранжування. Фото з сайту www.skyandtelescope.com.

Якщо ви популяризатор астрономії, ви також знайдете натхнення з каталогу Фракнойя. Ознайомтесь з ним і знайдіть цікаві для вас речі. Можливо, ви дослідник, що працює над статтею, — налаштуйтеся на космічну «хвилю» під фонову музику.

Після того, як каталог став відомим, колеги і студенти почали відправляти пропозиції Фракнойю, за що він був і є вдячним. Чи є у вас рекомендації? Ви можете написати йому тут. Але пам’ятайте: розглядатимуться лише серйозні астрономічні музичні пропозиції.

Приємного прослуховування!

За інф. з сайту www.skyandtelescope.com підготував Іван Крячко

Докладніше про «Наше небо»

Це науково-популярний астрономічний інтернет-журнал для широкого загалу, створений у 2016 році. Назва «НАШЕ НЕБО» виникла у 1998 р. під час обговорення з директором Головної астрономічної обсерваторії Національної академії наук України академіком Я.С. Яцківим ідеї щодо заснування Київським республіканським планетарієм науково-популярного видання астрономічного змісту.

Упродовж 2006—2009 рр. я видавав малим накладом журнал «НАШЕ НЕБО.observer», а з 2010 р. веду блог «Ми і Всесвіт». Далі науково-популярні матеріали вміщуватиму головно на цьому сайті.

Іван Крячко

Написати електронний лист

Ви маєте змогу написати електронного листа з будь-якого питання щодо астрономії та інтернет-журналу «Наше небо»

Дякуємо за Вашу увагу до «Нашого неба»!

Please publish modules in offcanvas position.