Створено найбільший у світі Міжнародний заповідник темного неба

Greater Big Bend International Dark Sky 1

Найбільший у світі Міжнародний заповідник темного неба, що охоплює частину території Техасу та Мексики, став реальністю завдяки партнерству між Техаським університетом (його в цьому проєкті представляє Обсерваторія Мак-Дональд в Остіні), Природоохоронною службою, Міжнародною асоціацією темного неба (International Dark-Sky Association, IDA) та багатьма іншими організаціями. Згідно з визначенням, встановленим IDA, заповідник темного неба — це частина території країни, на якій уряд, різні організації, підприємства і жителі регіону зобов’язуються зберігати й підтримувати темне небо. Створення нового такого заповідника піде на користь не лише астрономічним дослідженням, а й дикій природі, екології та туризму.

Площа заповідника Greater Big Bend International Dark Sky становить понад 15 000 квадратних миль у частинах західного Техасу та північної Мексики. Це єдиний такий заповідник, який перетинає міжнародний кордон.

«Цей заповідник захищає як наукові дослідження, так освітні місії для широкого загалу Макдональдської обсерваторії», — сказав Тафт Армандрофф (Taft Armandroff), директор Обсерваторії Мак-Дональд Техаського університету в Остіні. «З 1939 року обсерваторія дає змогу викладачам, студентам та дослідникам Техаського університету в Остіні та інших вищих навчальних закладів Техасу вивчати космос, починаючи від планет, що обертаються навколо зір, до прискореного розширення Всесвіту».

Ядро заповідника, де захист темного неба є найсильнішим, утворюють землі обсерваторії Мак-Дональд та Гірського заповідника Девіс (The Nature Conservancy's Davis Mountain Preserve). Заповідник захистить численні місця дикої природи та міграційні коридори, що пролягають через регіон Біґ-Бенд (Big Bend).

«Для нас велика честь бути частиною міжнародного заповідника темного неба», — сказала Кейлі Френч (Kaylee French), координатор із освіти та популяризації в Гірському заповіднику Девіс. «Ця співпраця є унікальною і об’єднує партнерів з широкого кола питань, виходячи за міжнародні кордони. Наше темне небо є безцінним природним ресурсом, який ми можемо зберегти, лише працюючи разом, і ми дякуємо Міжнародній асоціації темного неба за допомогу бути відповідальними розпорядниками цього захищеного ресурсу зараз і назавжди».

Greater Big Bend International Dark Sky 2Новий заповідник Greater Big Bend International Dark Sky охоплює 15 000 квадратних миль у західному Техасі та північній частині Мексики. Це найбільший у світі Міжнародний заповідник темного неба. Фото з сайту https://phys.org.

Повна площа заповідника охоплює Ріо-Ґранде (Rio Grande), від гір Девіс у Західному Техасі до Сьєрра-дель-Кармен (Sierra del Carmen) на півночі Мексики. У Сполучених Штатах до нього входять округи Техасу Джефф Девіс (Jeff Davis), Брюстер (Brewster), Презідіо (Presidio) та невелика частина округу Рівз (Reeves County). Сюди також входять національний парк Біґ-Бенд, державний парк Біґ-Бенд-Ранчо, територія дикої природи Блек-Ґеп (Black Gap) і державна природна територія гір Чинаті (Chinati Mountains).

На південь від Ріо-Ґранде в Мексиці до заповідника увійшли заповідні землі в районах Мадерас-дель-Кармен (Maderas del Carmen), Окампо (Ocampo) і Каньон-де-Санта-Олена (Cañón de Santa Elena).

Чотири округи та п’ять муніципалітетів у межах запропонованої території заповідника оновили свої постанови щодо освітлення відповідно до останніх стандартів Міжнародної асоціації темного неба на підтримку заявки на створення заповідника.

«Сертифікація цього заповідника є справді історичним моментом для руху темного неба», — сказала Ешлі Вілсон (Ashley Wilson), директор з охорони природи IDA. «Ми визнаємо десятиліття наполегливої ​​роботи, нічного догляду за довкіллям, зоряних програм інформаційно-роз’яснювальної роботи та численні місцеві стимули для забезпечення відчутних і реалізованих рішень, які обмежують поширення надмірного та марнотратного штучного світла. Це демонструє, що партнерство та зусилля задля збереження темного неба в ландшафтному масштабі можуть стати реальністю завдяки самовідданості групи основних зацікавлених сторін і пристрасних спільнот».

Щоб зробити заповідник реальністю, знадобилася велика та різноманітна група прихильників по обидва боки кордону. Крім того, заявку підтримали представники Служби національних парків, Департаменту парків і дикої природи Техасу та Національної комісії природних заповідних територій Мексики.

«Без широкої регіональної підтримки та довготривалих зусиль, спрямованих на збереження природної краси регіону Біґ-Бенд, заповідник темного неба такого масштабу був би неможливим», — сказала Тезні П’ю (Teznie Pugh), завідувач господарством обсерваторії Мак-Дональд. «Це була справжня робота громади, і люди цього району мають пишатися тим, чого ми всі разом досягли».

За інф. з сайту https://phys.org

Докладніше про «Наше небо»

Це науково-популярний астрономічний інтернет-журнал для широкого загалу, створений у 2016 році. Назва «НАШЕ НЕБО» виникла у 1998 р. під час обговорення з директором Головної астрономічної обсерваторії Національної академії наук України академіком Я.С. Яцківим ідеї щодо заснування Київським республіканським планетарієм науково-популярного видання астрономічного змісту.

Упродовж 2006—2009 рр. я видавав малим накладом журнал «НАШЕ НЕБО.observer», а з 2010 р. веду блог «Ми і Всесвіт». Далі науково-популярні матеріали вміщуватиму головно на цьому сайті.

Іван Крячко

Написати електронний лист

Ви маєте змогу написати електронного листа з будь-якого питання щодо астрономії та інтернет-журналу «Наше небо»

Дякуємо за Вашу увагу до «Нашого неба»!

Please publish modules in offcanvas position.