Розпочався конкурс NameExoWorlds 2022 — всесвітній конкурс Міжнародного астрономічного союзу з визначення назв екзопланет та їхніх зір

NameExoWorlds 2022 1

Щоб відсвяткувати 10-ту річницю свого Управління з популяризації астрономії (Office for Astronomy Outreach, OAO), Міжнародний астрономічний союз (International Astronomical Union, IAU) оголосив конкурс на визначення назв 20 екзопланетних систем, які астрономи спостерігатимуть за допомогою космічного телескопа Джеймса Вебба. Конкурс NameExoWorlds 2022 оголошено на прес-конференції, яка відбулася під час XXXI Генеральної асамблеї IAU (пройшла протягом 2—11 серпня у Пусані, Південна Корея). Конкурс має на меті об’єднати як професійних астрономів, так і широку громадськість, надавши можливість назвати 20 вибраних екзопланет разом із їхніми зорями.

Завдяки ініціативам NameExoWorlds МАС та його партнери [1] визнають важливість зв’язків між небом і нашими різноманітними культурами. Конкурс NameExoWorlds 2022 запрошує спільноти у всьому світу поєднати свої культури з цими далекими світами. Кожна група може запропонувати назву для екзопланети та її материнської зорі зі списку підтверджених об’єктів (у цьому конкурсі їх разом називають «ExoWorlds» — «Екзосвіти»).

Культури в усьому світі здавна встановлювали зв’язки з об’єктами природного середовища, даючи їм назви рідною мовою. Багато цивілізацій створили власні історії, міфології та культурні контексти навколо цяток світла на небесах. Завдяки цим зв’язкам ми зрештою знайшли своє місце серед зір. Це історія про те, як астрономія стала однією з найперших дисциплін, які ми зараз називаємо наукою, і про початок вічного прагнення людства зрозуміти Всесвіт навколо нас.

Коли у 1919 році було засновано МАС, одним із завдань, які поставили перед собою професійні астрономи, стало створення каталогів небесних об’єктів та укладання узгоджених правил щодо найменування небесних тіл. Досягнення науки й техніки нещодавно дозволили нам виявити нову категорію небесних об’єктів, які називають екзопланетами — планетами, що обертаються навколо інших зір. Перші екзопланети відкриті лише три десятиліття тому, і відтоді їх ідентифіковано понад 5000. Більшість із цих планет позначено лише науковими назвами, що не мають жодного зв’язку з нашими історіями та культурами.

Перший конкурс NameExoWorlds, що відбувся у 2015 році, показав справді міжнародний інтерес до астрономії. Тоді на підставі понад півмільйона голосів із 182 країн і територій назви отримали 19 екзосвітів (14 зір і 31 екзопланета, що обертається навколо них). У 2019 році в рамках святкування сторіччя IAU конкурс NameExoWorlds 2019 запропонував кожній країні назвати одну планетну систему, що складається з екзопланети та її зорі. У рамках цього конкурсу 112 країн організували національні кампанії, в яких взяли участь понад 780 000 людей у ​​всьому світі.

NameExoWorlds 2022 2

Зоряна мапа, що показує місце на небесній сфері екзопланет, дібраних для конкурсу NameExoWorlds 2022. Фото з сайту https://www.iau.org/public/images/detail/iau2209b/.

Системи, дібрані для надання їм назв за результатами конкурсу NameExoWorlds 2022, цікаві тим, що це одні з перших екзопланет-цілей для космічного телескопа Джеймса Вебба (JWST). Ця міжнародна космічна обсерваторія, яку NASA спорядила разом зі своїми партнерами, Європейським та Канадським космічними агентствами, стала до ладу в липні 2022 року. Екзопланети було виявлено різними методами, здебільшого методом транзитів та прямими спостереженнями.

NameExoWorlds 2022 — це результат співпраці між Робочою групою Виконавчого комітету з номенклатури екзопланетних систем [2] та Управлінням з популяризації астрономії МАС. Будь-хто, зокрема студенти і викладачі, ентузіасти астрономії, астрономи-аматори і екзопланетологи, може сформувати групу та запропонувати назви для 20 екзопланетних систем, кожна з яких складається з однієї відомої екзопланети та її зорі.

Дебра Елмеґрін (Debra Elmegreen), президент МАС, зазначила: «Дуже приємно, що новий конкурс NameExoWorlds започатковано на честь 10-ї річниці Управління з популяризації астрономії. Їхня робота за останнє десятиліття мала глобальний вплив, і цей конкурс є ще одним способом об’єднати людей через астрономію».

«В останнє десятиліття OAO ​​намагалося навести мости між професіоналами, аматорами, комунікаторами, освітянами та громадськістю. Завдяки своєму спільному характеру та різноманітним рівням наукової участі NameExoWorlds є дивовижним прикладом того, що характеризує мету діяльності OAO і відображає місію цього Управління: зробити астрономію доступною для всіх», — додала Ліна Канас (Lina Canas), директор Управління з популяризації астрономії МАС.

Як можна взяти участь?​

• Створіть групу (команду), яка об’єднає студентів і викладачів, ентузіастів астрономії, астрономів-аматорів і професійних астрономів. [3]

• Проведіть астрономічний захід, пов’язаний з екзопланетами.

• Виберіть систему з 20 ExoWorlds зі списку.

• Запропонуйте назву екзопланети і материнської зорі вашою мовою та поясніть культурний контекст цих назв.

• Зареєструйте свою команду та надішліть пропозицію щодо назви (письмовий формат + відео) через цю форму.

Далі пропозиції пройдуть процес добору в два етапи. По-перше, національна відбіркова комісія під керівництвом національних координаторів з роботи із громадськістю (National Outreach Coordinators, NOC) [4] обере національного кандидата та дві резервні назви. Потім комітет, до складу якого увійде Робоча група з номенклатури екзопланетних систем і першовідкривачі екзопланет, розгляне назви, запропоновані кожною країною, і обере назву для кожного ExoWorld.

Назви оберуть на основі їх опису та значення, яке відображає кожна з них, а також інформаційних заходів, проведених кожною командою. Нарешті, буде оголошено 20 ExoWorlds, а пов’язані з ними назви будуть визнані МАС як офіційні публічні назви цих Екзосвітів [5].

Примітки

[1] Партнерами NameExoWorlds є Національна астрономічна обсерваторія Японії та NARIT.

[2] Робоча група Виконавчого комітету з номенклатури екзопланетних систем є нещодавно сформованою робочою групою МАС, завданням якої є надання рекомендацій щодо найменування екзопланет і їхніх материнських зір, а також підтримка публічних кампаній МАС з найменування екзопланетних систем.

[3] МАС заохочує групи учасників налагоджувати співпрацю та створювати команди, що складаються з певної комбінації вчителів і студентів, ентузіастів астрономії, астрономів-аматорів і екзопланетологів, а також разом обмірковувати ідеї назв для одного з Екзосвітів (екзопланета + материнська зоря), яким заплановано дати назви за результатами конкурсу.

[4] Національні координатори МАС з роботи із громадськістю (National Outreach Coordinators, NOCs) надаватимуть підтримку командам, зокрема шляхом сприяння зв’язкам між різними групами всередині команди. Управління з популяризації астрономії МАС координує програму «Зустріч з астрономами МАС!» (Meet the IAU Astronomers!), яка може допомогти командам-учасницям налагодити контакт із професійними астрономами, зокрема з екзопланетологами.

[5] Назви-переможці не замінять наукові позначення, які вже існують для всіх екзопланет і їхніх материнських зір, але МАС схвалить і оприлюднить їх як офіційні публічні назви цих небесних тіл. Буде віддано належне групам, які їх запропонували. Потім ці загальнодоступні назви можна буде вільно використовуватися в усьому світі разом із оригінальним науковим позначенням або замість цих позначень.

За інф. з сайту www.iau.org

Докладніше про «Наше небо»

Це науково-популярний астрономічний інтернет-журнал для широкого загалу, створений у 2016 році. Назва «НАШЕ НЕБО» виникла у 1998 р. під час обговорення з директором Головної астрономічної обсерваторії Національної академії наук України академіком Я.С. Яцківим ідеї щодо заснування Київським республіканським планетарієм науково-популярного видання астрономічного змісту.

Упродовж 2006—2009 рр. я видавав малим накладом журнал «НАШЕ НЕБО.observer», а з 2010 р. веду блог «Ми і Всесвіт». Далі науково-популярні матеріали вміщуватиму головно на цьому сайті.

Іван Крячко

Написати електронний лист

Ви маєте змогу написати електронного листа з будь-якого питання щодо астрономії та інтернет-журналу «Наше небо»

Дякуємо за Вашу увагу до «Нашого неба»!

Please publish modules in offcanvas position.