Реальність та вигадки довкола повні (повного Місяця)

Засоби масової інформації (як світові, так і українські) часто поширюють сумнівні з погляду науки матеріали про Місяць, а особливо про його найяскравішу для спостерігачів на Землі фазу — повний Місяць (повню). Наводимо нижче переклад з англійської замітки Джейка Паркса (Jake Parks) «Understanding types of Full Moons and what they mean», вміщеної на сайті журналу Astronomy.

Розуміння типів повних Місяців і їхнє значення

Full Moons and what they mean 1Дізнайтеся про популярні міти та різноманітність термінів, пов’язаних із найінтригувальною фазою Місяця.

Тисячоліттями повний Місяць володів магнетичними чарами, захоплював людські серця й уми. У різних культурах та епохах ця послідовна щомісячна подія стала джерелом натхнення для незліченних міфів, казок, традицій і навіть аграрної діяльності.

Отже, давайте глибше зануримося в різні види повного Місяця, дізнаємося, що вони означають, і відповімо на деякі з найпоширеніших запитань про цю захопливу місячну фазу.

Як і чому виникають повні?

Феномен повного Місяця виникає, коли наша планета, Земля, міститься точно між Сонцем і Місяцем. Таке вирівнювання гарантує, що весь бік Місяця, обернений до нас, блищить під сонячним світлом. А завдяки тому, що Місяць перебуває на орбіті навколо Землі, кут сонячних променів, що потрапляють на місячну поверхню та відбиваються назад до нашої планети, змінюється. Це і спричиняє різноманітні фази Місяця.

Серед них розрізняють: новий Місяць (молодик); півмісяць, що зростає; перша чверть; півмісяць, що зростає; повний Місяць (повня); спадний півмісяць; остання чверть і спадний півмісяць. Цикл, що починається від одного повного Місяця до його наступного відповідника, який називається синодичним або місячним місяцем, триває приблизно 29,5 діб.

Хоча повний Місяць трапляється лише в той момент, коли Земля, Місяць і Сонце формують ідеальне вирівнювання, для наших очей Місяць здається повним приблизно протягом трьох діб.

Full Moons and what they mean 2Повний Місяць кожного календарного місяця у 2020 році. Авторські права на зображення: Soumyadeep Mukherjee (Сумядіп Мукерджі). Фото з сайту www.astronomy.com.

Ріжні назви для ріжних типів повного Місяця

Існує велика різноманітність спеціальних назв, які люди використовують для позначення різних типів або часу повного Місяця. Ці назви головно є наслідком поєднання культурних традицій зі спостереженнями Місяця в природі та у процесі сільськогосподарських робіт. Вони (назви — Пер.) допомагали людям не тільки передбачати сезонні зміни, але й відстежувати плин часу.

Наприклад, повний Місяць майже кожного календарного місяця має назву, яка походить від індіанських, колоніальних чи інших північноамериканських традицій, а його назви відображають сезонні зміни та природні події.

Вовчий Місяць [Wolf Moon] (січень): натхненний криками голодних вовків.

Сніговий Місяць [Snow Moon] (лютий): натяк на сильні снігопади цього місяця.

Черв’ячий Місяць [Worm Moon] (березень): названий на честь дощових черв’яків, які сигналізують про відлигу.

Рожевий Місяць [Pink Moon] (квітень): на честь розквіту рожевих польових квітів.

Квітковий Місяць [Flower Moon] (травень): святкування розквіту квітів.

Полуничний Місяць [Strawberry Moon] (червень): відзначає найкращий сезон збору полуниці.

Оленячий Місяць [Buck Moon] (липень): вказує на відтинок часу, коли вже можна розпізнати нові роги в оленів-самців.

Осетровий Місяць [Sturgeon Moon] (серпень): названий на честь великої кількості осетрових риб.

Кукурудзяний Місяць [Corn Moon] (вересень): означає період збирання кукурудзи.

Мисливський Місяць [Hunter’s Moon] (жовтень): у пам’ять про сезон полювання перед зимою.

Бобровий Місяць [Beaver Moon] (листопад): відображає час, коли бобри зайняті будівництвом своїх зимових дамб.

Холодний Місяць [Cold Moon] (грудень): символізує зимовий холод.

Full Moons and what they mean 3

Схід Місяця над річкою Сирдар’я біля Байконура, Казахстан, 13 листопада 2016 р. Авторські права на зображення: NASA/Bill Ingalls (Білл Інґаллс). Фото з сайту www.astronomy.com.

Крім того, є кілька додаткових назв повні, які нині часто звучать у публічних розмовах та новинах.

Супермісяць: цей термін зарезервовано для повні, яка трапляється тоді, коли Місяць проходить перигей — найближчу точку орбіти Місяця до Землі. В цей момент видимі розміри повного Місяця більші, ніж зазвичай, і він в цей час яскравіший. Щоб повний Місяць отримав позначку Супермісяця, він має бути в межах приблизно 90 відсотків від точки перигея.

Блакитний Місяць: це другий повний Місяць протягом одного календарного місяця. Таке явище прикрашає наше небо приблизно кожні 2,7 роки. Хоча цей термін означає колір, Блакитні Місяці насправді не є блакитними. Іноді атмосферні умови, наприклад нещодавні виверження вулканів, можуть надати Місяцю злегка блакитний відтінок, але такий відтінок не пов’язаний із цим терміном.

Жнивний Місяць: це повня, що трапляється найближче до осіннього рівнодення, зазвичай, у вересні, Жнивний місяць часто вирізняється яскраво-помаранчевим відтінком. Цей повний Місяць сходить перед заходом Сонця та заходить перед сходом Сонця, забезпечуючи довгі години яскравого місячного світла. Історично це було безцінним для фермерів, які збирали свою продукцію.

Поширені запитання про повний Місяць

Яка різниця між повним Місяцем і молодиком? Повний Місяць буває тоді, коли Земля міститься між Сонцем і Місяцем, завдяки чому видно всю місячну півкулю. І навпаки, під час молодика Місяць лежить між Землею та Сонцем. У цей час його бік, обернений до Землі, огортає темрява.

Як повний Місяць впливає на припливи і відпливи? Сила тяжіння Місяця спричиняє підняття вод Землі, породжуючи припливи. Як під час повні, так і під час молодика Сонце, Земля та Місяць вирівнюються, створюючи «весняні припливи». Ці припливи можуть бути високими або низькими через комбінований гравітаційний вплив Сонця та Місяця.

Чи впливає повний Місяць на поведінку людини? Хоча численні міти свідчать про те, що повний Місяць збуджує людську поведінку, викликаючи підвищений неспокій або навіть божевілля, ретельний науковий аналіз значною мірою розвінчав такі уявлення. Але ця легенда зберігається, допомагаючи підживлювати наше колективне захоплення Місяцем та його впливом на наше життя.

Повні Місяці у своїх ріжних формах є свідченням тривалого захоплення людством космосом. Вони спричиняють не лише наш зв’язок з небом, але й прив’язують нас до ритмів Землі. Незалежно від того, чи ви завзятий спостерігач за зорями, чи випадковий шанувальник нічного неба, повний Місяць незмінно привертає нашу увагу, спонукаючи як до самоаналізу, так і до дива.

За інф. з сайту www.astronomy.com

Переклав з англійської Іван Крячко

Докладніше про «Наше небо»

Це науково-популярний астрономічний інтернет-журнал для широкого загалу, створений у 2016 році. Назва «НАШЕ НЕБО» виникла у 1998 р. під час обговорення з директором Головної астрономічної обсерваторії Національної академії наук України академіком Я.С. Яцківим ідеї щодо заснування Київським республіканським планетарієм науково-популярного видання астрономічного змісту.

Упродовж 2006—2009 рр. я видавав малим накладом журнал «НАШЕ НЕБО.observer», а з 2010 р. веду блог «Ми і Всесвіт». Далі науково-популярні матеріали вміщуватиму головно на цьому сайті.

Іван Крячко

Написати електронний лист

Ви маєте змогу написати електронного листа з будь-якого питання щодо астрономії та інтернет-журналу «Наше небо»

Дякуємо за Вашу увагу до «Нашого неба»!

Please publish modules in offcanvas position.