З 1 до 4 жовтня 2021 року — 100 годин астрономії

100 Hours of Astronomy 2021

З 1 до 4 жовтня 2021 року Управління Міжнародного астрономічного союзу (International Astronomical Union, IAU) з популяризації астрономії (the IAU Office for Astronomy Outreach) організовує черговий захід «100 годин астрономії» (100 Hours of Astronomy). Цього року він буде проходити під девізом «Разом під одним небом», черпаючи натхнення з того, як наша спільнота згуртувалася тоді, коли фізичний контакт був неможливий — а в багатьох місцях досі неможливий. Ми закликаємо нашу загальносвітову спільноту взяти участь у заходах протягом цих 100 годин. Є безліч творчих можливостей для діяльності протягом 100 годин астрономії! Будьте в безпеці, будьте інклюзивними та діліться своєю подією в нашому календарі подій — IAU Global Outreach Event Calendar!

Ми вітаємо астрономічні проєкти за участю всіх — від маленьких дітей до людей похилого віку! Радимо вам організовувати зустрічі з професійними астрономами та аматорами; заходи, що стимулюють критичне мислення, залучення широкого загалу та глобальну співпрацю; інформувати про темне і тихе небо за допомогою віртуальних екскурсій; бесіди з астрономії; спостереження зоряного неба, лекції, художні проекти та багато іншого!

• 10 заходів, які найкраще об’єднають громади, виграють телескоп, люб’язно подарований нашими партнерами SSVI (Sterren Schitteren Voor Iedereen) та Лейденським університетом, згідно з спеціальним проєктом програми «Телескопи для всіх».

• перші 100 подій, зареєстрованих в рамках святкування 100 годин астрономії, отримають від Управління з популяризації астрономії МАС (Міжнародний астрономічний союз) подарунки, зокрема друковані версії журналу Communicating Astronomy with the Public Journal.

Щоб ваш захід взяв участь у цьому конкурсі, вам треба зареєструвати його в нашому Календарі подій та провести його протягом 100 годин астрономії з 1 до 4 жовтня 2021 року.

Щоб допомогти вам з ідеями для вашого заходу, ми пропонуємо вам ознайомитися з нашим списком світових ресурсів у мережі. Якщо ви хочете бути більш інклюзивними під час проведення заходів, перейдіть на сторінку МАС з інформацією про інклюзивну популяризацію астрономії (IAU Inclusive Outreach page).

Слідкуйте за нашими мережами та каналами, оскільки ми надамо більше інформації в найближчі тижні.

Більше інформації

МАС — це міжнародна астрономічна організація, яка об’єднує понад 12 000 активних професійних астрономів з понад 100 країн світу. Його місія — сприяти розвитку та збереженню астрономії у всіх її аспектах, зокрема дослідженням, спілкуванню, освіті та розвитку, завдяки міжнародному співробітництву. МАС також є міжнародно визнаною організацією, що надає назви небесним тілам та особливостям на їхніх поверхнях. Заснований у 1919 році, МАС є найбільшою в світі організацією професійних астрономів.

Управління з популяризації астрономії МАС (IAU Office for Astronomy Outreach, ОАО) — це спільний проект Міжнародного астрономічного союзу та Національної астрономічної обсерваторії Японії (National Astronomical Observatory of Japan, NAOJ). Місія ОАО — залучати громадськість до астрономії через доступу до астрономічної інформації та популяризації і пропаганди астрономії. Це здійснюється через мережу Національних координаторів МАС з популяризації астрономії (National Outreach Coordinators, NOC) та залучення громадськості до ініціатив МАС. Діяльність ОАО полягає у створенні мостів між МАС та світовою астрономічною спільнотою, а також в організації міжнародної співпраці, щоб зробити астрономію доступною для всіх.

Примітки

[1] Заходи безпеки у зв’язку з Covid-19

Долучаючись до заходів «100 годин астрономії», дотримуйтесь медичних заходів, рекомендованих у вашій країні чи місцевості. Ми закликаємо вас працювати спільно в Інтернеті, якщо це можливо.

Посилання

IAU Office for Astronomy Outreach Homepage (сторінка Управління з популяризації астрономії МАС)

100 Hours of Astronomy Homepage (сторінка «100 годин астрономії»)

Stars Shine for Everyone (Зорі сяють для кожного)

Leiden University (Лейденський університет)

BRESSER

За інф. з сайту https://mailchi.mp/iau/100hoursofastronomy2021

Докладніше про «Наше небо»

Це науково-популярний астрономічний інтернет-журнал для широкого загалу, створений у 2016 році. Назва «НАШЕ НЕБО» виникла у 1998 р. під час обговорення з директором Головної астрономічної обсерваторії Національної академії наук України академіком Я.С. Яцківим ідеї щодо заснування Київським республіканським планетарієм науково-популярного видання астрономічного змісту.

Упродовж 2006—2009 рр. я видавав малим накладом журнал «НАШЕ НЕБО.observer», а з 2010 р. веду блог «Ми і Всесвіт». Далі науково-популярні матеріали вміщуватиму головно на цьому сайті.

Іван Крячко

Написати електронний лист

Ви маєте змогу написати електронного листа з будь-якого питання щодо астрономії та інтернет-журналу «Наше небо»

Дякуємо за Вашу увагу до «Нашого неба»!

Please publish modules in offcanvas position.