Планети Сонячної системи на нових поштових марках США

Знаю кількох українських астрономів, які збирають поштові марки. Сам колись давно захоплювався цим. Тому звернув увагу на інформацію, вміщену на сайті журналу Sky and Telescope. Тут переказую її дуже коротко.

Поштова служба США (the U.S. Postal Service, USPS) цього року випустить кілька блоків марок із зображенням планет Сонячної системи, а також Місяця. Один блок міститиме 16 марок на яких зображено вісім великих планет Сонячної системи (по дві марки на кожну планету) — від Меркурія до Нептуна. Цей блок показано на світлині, вміщеній нижче.

Нові марки USPS із зображеннями планет Сонячної системи
Нові марки USPS із зображеннями планет Сонячної системи. Фото з сайту www.skyandtelescope.com.

 

Автор замітки в Sky and Telescope вважає, що дизайнери підготували барвисті марки, але зображення планет не зовсім оптимальні. Зовсім кепським є зображення Юпітера (цю світлину виготовили з оригінальних знімків, отриманих Космічним телескопом імені Габбла в 2004 р. в інфрачервоному діапазоні). На ньому навіть немає знаменитої Великої червоної плями — найпомітнішого утворення в атмосфері цієї найбільшої планети Сонячної системи.

Доцільно пригадати, що USPS у 1991 році, через два роки після того, як зонд «Вояджер-2» пролетів повз Нептуна, випустила набір з дев’яти марок — по одній для кожної планети і космічних апаратів NASA, які досліджували ці планети. Тоді ще ніхто не бачив Плутон з близької відстані, а тому марка дев’ятої планети містила її неясний диск і слова «Ще не досліджували».

Торік, після тріумфального успіху місії New Horizons біля Плутона, головний дослідник Алан Стерн та інші члени команди урочисто підняли велику копію цієї марки, де слова «Ще не ...» було закреслено.

USPS планує випустити блок з чотирьох марок під назвою «Плутон — розвідано», які наочно демонструють образ карликової планети, отриманий влітку 2015 р. за допомогою космічного зонда «Нові Горизонти». Мабуть це буде втіхою для науковців, які брали участь в місії New Horizons, бо вони з 2012 р. домагалися від поштової служби США випуску марки із зображенням їхнього космічного зонда.

На світлині — блок марок із зображенням карликової планети Плутон, отриманих у 2015 р. На врізці у нижньому лівому куті показано марку 1991 р.
На світлині — блок марок із зображенням карликової планети Плутон, отриманих у 2015 р. На врізці у нижньому лівому куті показано марку 1991 р. Фото з сайту www.skyandtelescope.com. Колаж зображень ВЦ «Наше небо».

 

Ще один блок марок від USPS присвячено Місяцеві. На марці в формі круга зображено Місяць у фазі повні. Золотава куля нашого природного супутника красива, але, як знову зауважує автор замітки в Sky and Telescope, можливо USPS варто було подати на марках цикл місячних фаз, а «не показуючи те ж зображення знову й знову».

Блок марок з повним Місяцем
На світлині — блок марок з повним Місяцем. Фото з сайту www.skyandtelescope.com.

 

Хай там як, але колекціонери марок отримають можливість поповнити колекції оригінальними марками. Зазначу, що їх випустять в обіг у кінці травня поточного року, після показу на Всесвітній виставці поштових марок в Нью-Йорку.

 

Оригінал замітки «Solar System Featured on New U.S. Stamps».

 

Докладніше про «Наше небо»

Це науково-популярний астрономічний інтернет-журнал для широкого загалу, створений у 2016 році. Назва «НАШЕ НЕБО» виникла у 1998 р. під час обговорення з директором Головної астрономічної обсерваторії Національної академії наук України академіком Я.С. Яцківим ідеї щодо заснування Київським республіканським планетарієм науково-популярного видання астрономічного змісту.

Упродовж 2006—2009 рр. я видавав малим накладом журнал «НАШЕ НЕБО.observer», а з 2010 р. веду блог «Ми і Всесвіт». Далі науково-популярні матеріали вміщуватиму головно на цьому сайті.

Іван Крячко

Написати електронний лист

Ви маєте змогу написати електронного листа з будь-якого питання щодо астрономії та інтернет-журналу «Наше небо»

Дякуємо за Вашу увагу до «Нашого неба»!

Please publish modules in offcanvas position.