Новий центр для відвідувачів обсерваторії Ловелла

Майбутній Центр астрономічних відкриттів історичної обсерваторії зробить космос ближчим для кожного відвідувача.

Astronomy Discovery Center Lowell Observatory

Початок робіт із закладання фундаменту для нового Центру астрономічних відкриттів обсерваторії Ловелла. Фото з сайту https://astronomy.com.

Дрібний короткочасний дощ не завадив людям, які зібралися 26 червня 2021 року в лісистій місцевості на вершині пагорба Марс (Флаґстафф, штат Аризона) в обсерваторії Ловелла, почати роботи із закладання фундаменту для нового Центру астрономічних відкриттів (Astronomy Discovery Center, ADC) Фонду Кемпера та Етель Марлі (Kemper and Ethel Marley Foundation). Споруда має відчинити двері в 2024 році.

Новий освітній центр буде вшестеро більшим, ніж нині наявний в обсерваторії Ловелла, відкритий в 2005 році. Центр астрономічних відкриттів сплановано так, щоб він давав змогу зацікавити відвідувачів різного віку, але основна мета діяльності цієї установи — надихнути молодь обрати професію, пов’язану з астрономією.

Всесвітньо відома обсерваторія Ловелла працює вже понад 125 років. Вона відома як місце, де були зроблені деякі найважливіші астрономічні відкриття, зокрема пов’язані з розширенням Всесвіту. Клайд Томбо в цій обсерваторії у 1930 р. відкрив Плутона. Обсерваторія Ловелла розглядає інформаційно-просвітницьку діяльність серед широкого загалу як важливу частину її внеску в астрономію, і протягом останніх кількох суттєво збільшила зусилля в цій галузі.

У новому Центрі астрономічних відкриттів на площі 3710 квадратних метрів розміститься інтерактивний театр Всесвіту (interactive Universe Theater) для презентацій та виступів запрошених лекторів; виставковий зал Зони допитливих (Curiosity Zone), призначений для практичного навчання дітей; експозиція «Різноманітний Всесвіт» (Diverse Universe Exhibit), яка має надихнути дітей уявити себе науковцями, а також міститиме інформацію про всесвітньовідомих вчених. На верхньому поверсі ADC облаштують планетарій темного неба (Dark Sky Planetarium), що не використовуватиме проектор. Навпаки, куполом цього планетарію буде темне зоряне небо над Обсерваторією.

План створення Центру астрономічних відкриттів був оприлюднений у 2019 році. Того ж року в обсерваторії Ловелла відкрили поміст (майданчик) для спостережень вартістю 4 мільйони доларів. На ньому встановлено шість телескопів, щоб відвідувачі могли комфортно спостерігати небесні об’єкти не створюючи довгих черг, особливо в ті дні, коли інтерес до нічного неба зростав суттєво.

Оскільки світ починає оговтуватися після широкомасштабних обмежень у відповідь на пандемію COVID-19, цей майбутній центр відвідувачів (його вартість становить 37,5 мільйонів доларів) допоможе перетворити обсерваторію Ловелла на астрономічне місце, яке потрібно обов’язково відвідати.

За інф. з сайту https://astronomy.com

Докладніше про Центр астрономічних відкриттів на сайті обсерваторії Ловелла.

Докладніше про «Наше небо»

Це науково-популярний астрономічний інтернет-журнал для широкого загалу, створений у 2016 році. Назва «НАШЕ НЕБО» виникла у 1998 р. під час обговорення з директором Головної астрономічної обсерваторії Національної академії наук України академіком Я.С. Яцківим ідеї щодо заснування Київським республіканським планетарієм науково-популярного видання астрономічного змісту.

Упродовж 2006—2009 рр. я видавав малим накладом журнал «НАШЕ НЕБО.observer», а з 2010 р. веду блог «Ми і Всесвіт». Далі науково-популярні матеріали вміщуватиму головно на цьому сайті.

Іван Крячко

Написати електронний лист

Ви маєте змогу написати електронного листа з будь-якого питання щодо астрономії та інтернет-журналу «Наше небо»

Дякуємо за Вашу увагу до «Нашого неба»!

Please publish modules in offcanvas position.